Logga OLT_mobil

Därför slöar du på jobbet

Image courtesy of iosphere at FreeDigitalPhotos.net Image courtesy of iosphere at FreeDigitalPhotos.net

Surfa runt på Facebook och Youtube, dricka kaffe, boka resor eller prata i telefon. Flera timmar om dagen ägnar vi åt annat än att jobb under arbetstid. Sociologen Roland Paulsen vet varför vi maskar på jobbet.

Tidigare forskning visar att anställda lägger i snitt två timmar av arbetsdagen på aktiviteter som inte har något med arbetsuppgifterna att göra. I en ny bok beskriver Roland Paulsen, forskare i företagsekonomi vid Lunds universitet varför man maskar på jobbet och varför cheferna är så dåliga på att upptäcka – och avslöja jobbfusket.

Det finns flera olika anledningar till att så många låtsas jobba utan att utföra några egentliga arbetsuppgifter.

– Det mest återkommande svaret på varför man maskar är att man inte tycker jobbet är meningsfullt. Det förekommer också att anställda vill hämnas genom att stjäla tillbaka pengar från företaget.

För många anställda är maskandet inte en aktiv handling utan en situation man hamnar i mot sin vilja och sedan kan vara svår att ta sig ur. När vi identifierar oss mycket med jobbet handlar det om att visa sig vara aktiv.

Den kategorin handlar nästan uteslutande om välutbildade lönegrupper som tex kontorsarbetare som har en expertis där det är svårt att kontrollera hur lång tid arbetsuppgifterna bör ta, enligt Roland Paulsen.

– Många blir glada till en början att de får mer tid på sig än vad som verkligen krävs. De behöver inte arbeta så mycket och ser det som en förmån, men med tiden blir det tråkigt, säger han.

Men leder inte fika och Facebook till att vi blir mer sociala och produktiva när vi väl jobbar? 

– Forskningen går isär här. Det kan vara så men det blir lätt förskönande. Man kan säga att det tomma arbetet fyller en samhällelig funktion eftersom det ger en inkomst till människor. I takt med att vi rationaliserar bort arbete med teknik så startar vi hela tiden nya jobb som i många fall är diffusa och i värsta fall helt tomma, säger Roland Paulsen.

Men ju längre tiden går för den som maskar desto svårare blir det att avslöja hur lite man gjort på jobbet. Både den anställde och även chefen riskerar att tappa masken.

– Ingen chef vill avslöja att verksamheten drivs av slöfockar. Då kan det vara mest rationellt för en chef att få verksamheten att framstå som effektiv trots att den inte är det, säger Roland Paulsen.

Att erkänna att man maskat kan få allvarliga konsekvenser för den anställde. En person som Paulsen intervjuade fick se sin tjänst nedskuren när han berättade hur lite han hade att göra på jobbet.

Artikeln är hämtad från DN.se, 2014-11-27

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Rune Yttersjö » Hälsosamnt att undersöka hälsa:  ”Viktigt inlägg också aktuellt i anslutning artikel i SLA idag kring sjukskrivnin..”

  • Rune Yttersjö » Nu är vi igång!:  ”Äntligen ett koncept med kompetens och helhetsperspektiv på individer!”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-